/ iStock/Getty Images
От 17 май във Великобритания се очаква да влязат частични облекчения на противоепидемичните мерки.

Всекидневни тестове вместо карантина в Англия

От същата дата трябва да бъде вдигнато и ограничението за пътувания в чужбина, но депутати настояват забраната да продължи, за да се предпази Острова от вариантите на вируса от чужбина.

От 17 май започва следващата фаза на облекчаване на локдауна, съгласно „пътната карта“ на Борис Джонсън. Добрата новина е, че правителството реши с месец по-рано да премахне ограничението за бройката на присъстващите на погребения, която за момента е до 30 души.

ЕС ще получи повече ваксини от очакваното

Това означава, че членове на семействата и приятели на починалите ще могат да се събират без ограничения стига да се спазва социалната дистанция. До 30 души обаче ще бъде лимита за сватбите от 17 май и без ограничения от юни. Правилата сега позволяват само до 15 души на сватба.

В Шотландия на погребения могат да ходят до 50 души, като от 7 юни ще бъде позволено събиране на до 100 души. Още не е ясна картината с пътуванията в чужбина. Според „пътната карта“ на премиера от 17 май те трябва да бъдат разрешени, но група депутати настояват за удължаване на забраната за почивките след тази дата.

Англия купува още 60 млн. дози от ваксината на Pfizer, през май разхлабват на мерките

Те призовават правителството „да не насърчава летовниците“, защото новите варианти на вируса в чужбина могат да доведат до нов локдаун и жертви. Министрите обаче смятат, че въведената система на „принципа на светофара“ за пътувания в чужбина максимално ще намали рисковете от „внос“ на вируси.
БНР