Великобритания проверява твърденията за химическа атака в обсадения от руските въоръжени сили украински град Мариупол, каза британската министърка на външните работи Лиз Тръс, цитирана от Франс прес.

Пристанището на Азовско море има стратегическо значение. Градът е обсаден от повече от един месец и постъпват съобщения за катастрофална хуманитарната ситуация там.
"Информации сочат, че руските сили може да са използвали химически агенти при нападение срещу населението на Мариупол. Работим спешно с нашите партньори, за да проверим (тези сведения)", написа Тръс в Twitter.

Тя подчерта, че всяка употреба на химически оръжия "би представлявала брутална ескалация в този конфликт, и ние ще потърсим отговорност от (руския президент Владимир) Путин и неговия режим".

Зеленски: Не разполагаме с необходимите оръжия, за да спасим Мариупол

Украинската депутатка Иванна Климпуш обвини Русия, че е използвала "неизвестно вещество" в Мариупол, където няколко човека получили дихателна недостатъчност. "Твърде вероятно химически оръжия", написа тя в Twitter.

По-рано отрядът "Азов", който отбранява Мариупол, каза, че руски дрон е разпръснал "токсично вещество" върху военни и цивилни в града. В резултат няколко души получили респираторни и неврологични проблеми.

Франс прес отбелязва, че не може да провери тези твърдения по независим път.

Украинските информации за възможна употреба на химически оръжия в Мариупол дойдоха в момент, когато руските сили изглежда са на път да установят контрол върху града.

Украйна не разполага с оръжията, които са й нужни, за да спаси Мариупол, заяви късно вчера украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

Зеленски обяви за десетки хиляди убити души в Мариупол и помоли Южна Корея за военна помощ

Агенцията отбелязва, че сепаратистите в Източна Украйна от седмици водят с руска подкрепа ожесточени боеве с украинските сили за стратегически важното пристанище.

Вчера ръководителят на провъзгласената от бунтовниците Донецка народна република Денис Пушилин обяви, че градът е превзет. Командващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний обаче каза, че връзката с бойците, които отбраняват Мариупол, не е прекъсната.

Западни военни експерти от своя страна констатират, че руските сили напредват в условията на градски боеве.
БТА