Украйна не разполага с оръжията, които са й нужни, за да спаси пристанищния град на Азовско море Мариупол, който руските въоръжени сили са на път да превземат, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

"Ако получим самолети и достатъчно тежки бронирани автомобили, необходимата артилерия, ще успеем да го направим", каза Зеленски във видеообръщение късно вчера. "Сигурен съм, че ще получим почти всичко, от което имаме нужда. Губи се обаче не само време. Губи се животът на украинци. Хора, които вече не може да бъдат върнати", предупреди той.

Френски жандармеристи ще разследват военни престъпления в Украйна

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна от седмици водят ожесточени боеве с украинските сили за Мариупол - стратегически важно пристанище на Азовско море, отбелязва ДПА.

Вчера ръководителят на провъзгласената от бунтовниците Донецка народна република Денис Пушилин обяви, че градът е превзет. Командващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний обаче каза, че връзката с бойците, които отбраняват Мариупол, не е прекъсната.

Западни военни експерти от своя страна констатират, че руските сили напредват в условията на градски боеве.
 
БТА