Френски жандармеристи пристигнаха днес в Лвов, за да помогнат на украинските си колеги „в разследването на военните престъпления, извършени около Киев“, обяви френският посланик в Украйна, цитиран от Франс прес.

Това е първото чуждестранно звено, което предоставя такава помощ, потвърди посланикът Етиен дьо Понсен в Туитър. „Горд съм да посрещна в Лвов жандармерийския технически и научен отряд, дошъл, за да помогне на своите колеги в разследването на военните престъпления около Киев“, допълни той. 

Посланикът придружи туита си със снимка, на която се виждат около петнадесет жандармеристи, от които една жена, в сини униформи пред бял бус на Института за криминални изследвания на националната жандармерия, на който пише „Мобилна ДНК лаборатория“, предаде АФП.
 
Украинската прокуратура потвърди, че 1222 души са убити в Киевска област от началото на инвазията, без да уточнява дали са само цивилни.

Снимките, които обиколиха света, на 20 трупа с цивилни дрехи на улица в Буча, накараха украинските власти да обвинят руската армия в извършване на военни престъпления. Кремъл от своя страна увери, че става въпрос за „театрална постановка“, организирана от украинците с цел да се навреди на Кремъл.

Френският премиер Еманюел Макрон потвърди в петък, че Франция е на път да събере доказателства срещу военните престъпления на Русия в Украйна.
БТА