/ iStock/Getty Images
Британското правителство продължи с един месец, до юни, системата за частична безработица и поемане на заплатите от държавата, чиято цел е да се избегнат съкращения в засегнати от коронавируса предприятия, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Министърът на финансите Руши Сунак обясни в комюнике, че не изключва схемата да бъде продължена още при необходимост, за да се позволи на предприятията във Великобритания да съхранят милиони работни места.

Решението беше обявено ден, след като бяха продължени с три седмици мерките за изолация.

Британски експерт критикува властите за грешки на системата, довели до много висока смъртност


Според системата за частична безработица, обявена първоначално за три месеца - от март до май - правителството поема 80% от заплатите, но до 2500 британски лири, така че компаниите да обявят частична безработица на персонала си.

Правителството удължава схемата и по искане на могъщата Конфедерация на британската промишленост (КБП - CBI), която предупреди, че много скоро могат да се очакват съкращения на служители, ако механизмът не бъде продължен след май.

Борис Джонсън е с отрицателен тест, 717 починаха за ден във Великобритания


Британските компании са обявили средно 21% от персонала си в частична безработица, според статистически данни.

По-рано министерството на селското стопанство обяви план за 10 милиона лири в помощ на 1000 компании за риболов и аквакултури.
БТА