коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Водещ британски експерт по обществено здравеопазване каза днес, че фактът, че Великобритания има вероятно най-високата смъртност от коронавируса се дължи на допуснати "грешки на системата". В същото време правителството защити начина, по който е реагирало на пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Според Антъни Костело, директор на Института за глобално здраве към Лондонския университетски колеж, в Обединеното кралство може да отчете "до 40 хиляди смъртни случая", докато мине първата вълна от епидемията.

Исландия започна тестовете за коронавирус един месец преди да е потвърден първият заразен

По данни на правителството към вчерашна дата 13 729 души са починали в болници, след като са дали положителни проби за коронавируса. Бройката не включва стотици, може би хиляди свързани с коронавируса смъртни случаи в старчески домове и други институции.

Костело е отявлен критик на стратегията на властите, които според него не правят достатъчно тестове и не са успели да проследят и да изолират хората, които са били в контакт със заразените. "Ще има нови вълни от заразяване и затова трябва да сме сигурни, че имаме работеща система, която ни позволява бързо да тестваме хората в отделните общности, в домовете за възрастни и да сме сигурни, че те бързо научават какви са резултатите", заяви днес Костело пред комисия на парламента.

Преговарящият за Brexit Мишел Барние пребори Covid-19 и се върна на работа (СНИМКА)

Великобритания по-късно от други европейски страни наложи задължителни ограничения за бизнеса и ежедневния живот, за да забави разпространението на вируса. Вчера карантината, обявена на 23 март, бе удължена с три седмици. Училищата, ресторантите и повечето магазини са затворени и повечето хора могат да излизат от домовете си само по съществени причини или за да спортуват.

Здравният министър Мат Ханкок защити действията на правителството и каза, че принципът тестовете и проследяването на заразените и техните контакти е част от прилаганата стратегия. Властите обещаха към края на април да започнат да правят по 100 000 теста за вируса на ден, повече от пет пъти повече, отколкото сега. Обещаха и да включат в общата статистика починалите в старчески домове.
БТА