/ iStock/Getty Images
Британският лекарствен регулатор съобщи, че е одобрил ваксината на Pfizer срещу COVID-19 за деца на възраст между 12 и 15 години, след като подобни разрешения бяха дадени в САЩ и Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Регулаторът каза, че сега британската Съвместна комисия по ваксинация и имунизация трябва да реши дали да пристъпи към ваксинация на тази възрастова група като част от ваксинационния план на Великобритания.

ЕК предложи как да се улесни производството на ваксини против COVID-19

Децата между 12 и 15 години вече получават ваксината на Pfizer в САЩ, а Франция и Германия планират да започнат да я предлагат за тази възрастова група от този месец.

Директорът на британския лекарствен регулатор Джун Рейн каза, че агенцията внимателно е разгледала данните от клиничните изпитания при деца между 12 и 15 години. "Стигнахме до заключението, че ваксината на Pfizer срещу COVID-19 е безопасна и ефективна при тази възрастова група и ползите от ваксината надвишават евентуалните рискове", заяви тя.

Румъния започва ваксинация срещу COVID-19 на деца над 12 години

Даването на ваксини на по-млади хора в богатите държави, докато много части на света очакват дози за по-възрастните и по-уязвимите, поражда обаче безпокойство. Световната здравна организация призовава богатите държави вместо това да предоставят дози за програмата КОВАКС.
БТА