/ iStock/Getty Images
Подобно на други министри от правителството през седмицата, бизнес секретарят Алок Шарма заяви, че страната се движи към допълнително намаляване на ограниченията, но „за да завладеем окончателно тази болест, трябва да намерим безопасна работеща ваксина".

СЗО: По-смъртоносна вълна от коронавирус ще удари Европа тази зима

На брифинг на „Даунинг Стрийт” 10, той заяви, че клиничното изпитание на ваксина срещу коронавируса в Оксфордския университет напредва добре и потвърди обявените по-рано днес от премиера Джонсън 93 милиона паунда за създаването на нова лаборатория за изследване на ваксини.

Правителството вече е инвестирало 47 млн. паунда във ваксината, създавана от учените в Оксфорд и Шарма се ангажира с още 84 млн. паунда ново финансиране. Той добави, че фармацевтичната фирма AstraZeneca е финализирала „глобално лицензионно споразумение“ с Оксфорд и правителството.

Това означава, че ако тестовете продължават успешно, до септември ще бъдат на разположение 30 милиона дози за Обединеното кралство, като част от споразумение за 100 милиона дози.

Канада започва първите изпитания на ваксина срещу коронавируса

Шарма заяви, че така Обединеното кралство ще бъде първата страна, успяла да произведе ваксина срещу вируса. Броят на починалите намаля до най-ниската от деня след блокирането - 170 души през изтеклото денонощие.

Но общият брой на смъртните случаи остава най-високият в Европа и до днес е 34 636 починали.
БГНЕС