/ Gulliver/Getty Images, архив
За 827 дни американският президент Доналд Тръмп е изрекъл повече от 10 000 лъжи или направил изявления, които не отговарят на реалността.

Тръмп се появи с маска на публично място за пръв път от началото на пандемията (СНИМКИ)

Средно това прави по 12 лъжи на ден. На 9 юли държавният глава прекрачи прага от 20 000 лъжи или изявления, които не отговарят на реалността. Това означава по 23 лъжи на ден в продължение на повече от 14 месеца. Този период съвпада с процеса на импийчмънт, пандемията от коронавируса, която опустоши икономиката, и протестите след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Данните бяха публикувани от в. "Вашингтон пост", който многократно е обвиняван от Тръмп в разпространение на лъжливи новини. Вестникът се позовава на базата данни за проверка на фактите (Https://www.washingtonpost.com/graphics/politics/trump-claims-database/?itid=lk_inline_manual_2)

Само за няколко месеца, по време на пандемията, Тръмп излъга почти 1000 пъти. Той е лъгал почти 1200 пъти за събитията около процеса на импийчмънт. Предположението, че Тръмп ще излъже повече от 20 000 пъти преди края на първия си мандат, изглеждаше безумно, когато проектът започна през първите 100 дни от неговото президентство, отбелязва вестникът.

Тогава Тръмп правеше средно под пет неверни изявления на ден, което би означавало около 7000 за целия мандат. Към 9 юли американският президент беше регистрирал резултат от 20 055 лъжи за 1267 дни.

Най-повтаряната лъжа на Тръмп по време на неговото президентство - 360 пъти - е, че „днес американската икономика е най-добрата в историята“. Той започна да се хвали с това през юни 2018 г. и бързо го превърна в една от любимите си фрази.

Тръмп иска училищата да отворят, но за това се нуждае от истинска стратегия

„Вашингтон пост“ отбелязва, че по отношение на пандемията на коронавируса американската икономика не се справи така добре, както при президентите Дуайт Айзенхауер, Линдън Джонсън, Бил Клинтън и други.

Тръмп повтаря "най-добрата икономика" повече от 100 пъти от началото на пандемията. Втората най-повтаряна лъжа на Тръмп - 216 пъти - е, че е изградена граничната му стена.

Американският лидер повтори 210 пъти, че е направил най-големите намаления на данъци в историята на САЩ - по-големи от тези на Роналд Рейгън през 1981 година. Но това не е така. При Рейгън данъчните облекчения представляват 2,9 процента от БВП на страната, а по времето на Тръмп 0,9 процента от БВП.
БГНЕС