/ БГНЕС
В коментарна статия "Вашингтон пост" разсъждава върху въпроса кой ще управлява ивицата Газа след войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас".

Израел казва, че не иска да управлява Газа. Арабските страни също не искат. Възможно е палестинският президент Махмуд Абас да изяви желание, но вероятно самите палестинци няма да са съгласни с това той да управлява Газа, се казва в статия на американското издание.

Правителството на американския президент Джо Байдън, което започна да планира следвоенното бъдеще на Газа, се сблъсква с проблематични въпроси, като например кой ще управлява територията след края на конфликта, как ще бъде възстановена тя и по какъв начин може тя да стане част от независима палестинска държава.

Правителството на Байдън настоява Газа да бъде управлявана от Палестинската автономия, но идеята не е особено популярна в израелските правителствени среди и дори сред палестинците. Американски представители признават, че това е така, но казват, че Палестинската автономия е най-добрият, ако не и единствен, избор.

След атаката на "Хамас" от 7 октомври, при която бяха убити най-малко 1200 израелци, Израел се зарече да унищожи ислямисткото движение както във военен, така и в политически смисъл.

След 15 години на власт в Газа обаче представителите на "Хамас" и неговите поддръжници са станали неразделна част от всички обществени слоеве - те са не само в министерствата на Газа, но също така и в благотворителните организации, съдилищата, джамиите, спортните организации, затворите, общините и младежките организации, пише "Вашингтон пост".

"Хамас" управлява ивицата Газа от 2007 г., когато отстрани от властта Палестинската автономия. Оттогава ислямисткото движение управлява икономиката, здравеопазването, водоснабдяването, електроснабдяването, търговията и инфраструктурата в Газа. Освен това то контролира силите за сигурност в палестинския анклав, като не става дума само за въоръженото крило на "Хамас", а също така и за полицейските сили.

Движението "Хамас" си остава популярно сред палестинците. Дори едноседмичната пауза в сраженията с Израел беше организирана по такъв начин, че да засили популярността на "Хамас", като станахме свидетели на кадри как радостни палестински семейства посрещат освободени от израелски затвори съпрузи, сестри и деца.

Израел казва, че не иска да окупира Газа. Израелски представители обаче говорят за засилване на сигурността посредством създаването на буферна зона по границата на анклава с Израел и гарантирането на достъп на израелските сили до територията на Газа по времето на преходен период.

Трудно е обаче да се говори за планове за бъдещето, докато конфликтът още бушува, казват наблюдатели.

Израел не иска миротворци на ООН в Газа, защото няма доверие на ООН, що се отнася до взимането предвид на израелските съображения, а арабските страни не искат да изпращат свои сили в анклава, защото не им харесва идеята да трябва да употребяват сила срещу палестинците, ако възникне нужда от това, отбелязва "Вашингтон пост".

Палестинската автономия, която правителството на Байдън възприема като дългосрочното решение, не прави много за палестинците през последните години. За нейния 88-годишен президент Махмуд Абас се смята, че е безидеен и уморен. Освен това Палестинската автономия е дискредитирана в очите на палестинците заради ролята си в сферата на сигурността на Западния бряг, където полицейските ѝ сили са натоварени със задачата не само да защитават палестинците, но и да оказват съдействие на израелската военна окупация.

Египетският президент призова за признаване на Палестина като държава

Представители на правителството на Байдън казват, че в дългосрочен план създаването на палестинска държава е единственото стабилно решение, което може да гарантира сигурността както на Израел, така и на палестинците. Американските представители обаче все още не са успели да убедят Израел, че появата на палестинска държава е нещо наистина необходимо, изтъква американското издание.
Божидар Захариев/БТА