Палестина флаг
Палестина флаг / Istock
Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви днес, че арабско-израелският мирен процес е "идея на предела на силите си" и призова международната общност да признае "Държавата Палестина", предаде Франс прес.

Държавният глава, който се срещна в Кайро с премиерите на Испания и Белгия, каза, че съживяването на мирния процес между израелци и палестинци "може би не е от непосредствена необходимост". "Резултатите от това изпълнено със спънки пътуване през последните 30 години ни говорят, че трябва" да предприемем различен подход, заяви той на обща пресконференция.

„Флотилия на свободата” в подкрепа на Палестина се събира край турските брегове

Сиси даде за пример ситуацията в ивицата Газа от последните десетилетия, осеяни с конфликти.

За целта трябва да се мине през "признаване на Държавата Палестина от международната общност и нейната интеграция в Обединените нации", допълни той няколко часа след влизането в сила на режим на спиране на огъня между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас".

"Казахме, че сме готови тази държава да е демилитаризирана и също така би могло да има гаранции от сили, независимо дали това са сили на НАТО, сили на ООН, или арабски, или американски сили, докато постигнем сигурност за двете страни – за зараждащата се палестинска държава и за израелската държава", каза Сиси на съвместна пресконференция в Кайро с испанския премиер Педро Санчес и белгийския премиер Александер де Кро. Политическото решение, което изисква създаването на палестинска държава, базирана на границите от 4 юни 1967 година и със столица в Източен Йерусалим, продължава да е недостижимо, добави Сиси.
Любомир Мартинов/БТА