/ iStock/Getty Images
Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията одобриха поставянето на бустерни дози ваксини на милиони по-възрастни или уязвими граждани, давайки началото на значим нов етап в имунизационната кампания срещу COVID-19 в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Късно снощи директорката на ЦКПЗ д-р Рошел Уаленски подписа поредица от препоръки на екип от съветници.

Допълнителната трета доза ще бъде поставяна най-рано 6 месеца след втората им инжекция с препарата на Pfizer/BioNTech.

САЩ одобри прилагането на трета доза от ваксината на Pfizer за хора над 65 г.


Съветниците бяха на мнение, че бустерните дози трябва да се предлагат на хора над 65-годишна възраст и на по-възрастни, в домове за стари хора, както и на хора между 50 и 64 години, страдащи от рискови хронични заболявания.

Уаленски обаче реши да възстанови препоръка, отхвърлена от консултативния екип. Съветниците се обявиха срещу бустерна доза за хора на възраст 18-64 години, медицински работници или работещи на други места, където са изложени на повишен риск.

Уаленски върна тази препоръка като посочи, че такъв ход е в съответствие с взетото по-рано тази седмица решение на Агенцията за контрол на храните и лекарствата за бустерните дози. Категорията, която Уаленски включи в препоръките, се отнася за хора, живеещи в институции с повишен риск от зараза, като затвори или приюти за бездомници, както и за медицински работници.
БТА