Американският национален институт по здравеопазване (NIH) откри доказателства, че първите случаи на коронавирусна инфекция в страната датират от декември 2019 г., тоест по-рано от очакваното. Това се посочва в проучване, публикувано от института, предава ТАСС.

Учените са анализирали повече от 24 000 кръвни проби, взети в САЩ от 2 януари до 18 март 2020 г., и са открили антитела срещу коронавирус в най-ранните проби от хора, живеещи в близост до Ню Йорк и Сиатъл (щата Вашингтон) - основни центрове за разпространение на COVID-19 в страната. В същото време в проби от 7 януари учените откриха признаци на болестта в кръвта при жителите на още пет щата. Както отбелязват от NIH, много проби са взети още преди първите потвърдени случаи на инфекция в страната, което показва необходимостта от бързо разгръщане на тестовете пред заплахата от начало на епидемия.

„Това проучване ни позволява да разкрием повече информация за началото на епидемията от коронавирус в САЩ и подчертава истинската стойност на продължаващите изследвания в разбирането на динамиката на възникващите заболявания като COVID-19“, казва авторът на изследването Джош Дени.

Китайските власти информираха Световната здравна организация за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан (централна провинция Хубей) на 31 декември 2019 г., причинителят на която, както се оказа по-късно, беше нов тип коронавирус. В САЩ първите случаи на коронавирусна инфекция са регистрирани в средата на януари 2020 г., а първата смърт е регистрирана през февруари. Според университета „Джонс Хопкинс“, който изчислява въз основа на информация от федерални и местни власти, общият брой на случаите на коронавирусна инфекция в САЩ от началото на пандемията е надхвърлил 33,4 милиона, смъртните случаи - 600 хиляди
Фокус