/ IStock
До две седмици в Москва и Московска област може да започне масово ваксиниране срещу коронавируса с руската ваксина "Спутник V", съобщи директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалей" към руското здравно министерство Александър Гинцбург, цитиран от ТАСС.

Русия с над 20 000 новозаразени за денонощието, 378 са починалите

Именно в този център бе разработена ваксината.
"Ваксинацията в Москва и областта ще бъде вече не по производствен, а по териториален признак, т.е. става дума за масова ваксинация", каза Гинцбург.

Той обясни, че след две седмици рязко ще нарасне броят на доставяните от компанията "Генериуем" ваксини, така че към края на месеца на разположение вече ще има половин милион дози, а в декември - три пъти повече.

Руското разузнаване: Коронавирусът идва от природата, не от лаборатория

Постъпващите в момента дози от ваксината "Спутник V" са предназначени главно за хора от рисковите групи, и най-вече за лекари и учители, казаха пред ТАСС от пресцентъра на здравното министерство.

Руската ваксина срещу коронавируса, разработена от института "Гамалей", премина клинични изпитания през юни и юли. Русия вече е получила заявки от 20 страни за доставка на 1 милиард дози от ваксината.
БТА