/ ThinkStock/Getty Images
Руското министерство на външните работи призовава гражданите на страната да отложат посещенията си зад граница, които не са крайно наложителни, заради крайно неблагоприятната санитарно-епидемиологична обстановка, дължаща се на коронавирусната епидемия. Това заяви днес неговата говорителка Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Тя призова посещенията в чужбина да бъдат "отложени за по-късен момент, когато ситуацията с коронавируса се стабилизира".

"Преживените от много руснаци рискове по време на първата вълна на епидемията", като невъзможност или принудително отлагане на завръщането в родината, карантините, наложени в редица държави и населени места, все още са актуални, може би дори в същата степен като през изминалата пролет, подчерта Захарова. Тя отбеляза, че всички отправени по-рано препоръки остават в сила.

От началото на пандемията броят на заразените по света надхвърли 48 милиона, а смъртните случаи са над 1,2 милиона. В Русия са регистрирани 1 712 858 заразени, от които 1 279 169 са оздравели, а 29 509 са починали.

Руското правителство създаде сайта стопкоронавирус.рф, който предоставя информация за ситуацията в страната.