/ iStock/Getty Images
Гръцките власти започнаха да преместват мигранти в новия лагер на о-в Самос, който ще бъде по-строго контролиран. Около 200 души ще бъдат преместени в лагера днес, а още 200 се очаква да бъдат прехвърлени в новата структура утре.

Властите подчертаха, че новият лагер, описван като затворен център с контролиран достъп, ще има капацитет за прием на до 3 000 мигранти. Обявено е, че условията в новия лагер ще бъдат много по-добри, отколкото в предишния. Правозащитните организации обаче изразиха опасения заради контролирания достъп до лагера, като някои го сравниха с подобие на затвор.

Достъпът до новата структура на стойност 43 милиона евро, финансирана от ЕС, ще бъде контролиран стриктно, като входът ще е отворен от 8 до 20 ч. Мигрантите ще могат да влизат само със специални карти за достъп и с пръстови отпечатъци. Новият център се намира на сравнително отдалечено място и властите посочиха, че автобус ще пътува от лагера до главния град на острова четири пъти дневно.

Старият лагер за мигранти в местността Вати ще бъде закрит. При пика на мигрантската криза през 2015 и 2016 г. в лагера във Вати е имало близо 7000 кандидати за убежище, при първоначален капацитет за прием на 680 души. Пожар избухна снощи в лагера Вати. Огънят, който обхвана изоставени бараки в западната част на лагера, бе овладян сравнително бързо. Нямаше информация за ранени хора.

Гръцките егейски острови като Самос, които са близо до турското крайбрежие, са предпочитан маршрут за мигрантите, бягащи към ЕС от конфликтите в Близкия изток и Африка.

Във връзка с кризата в Афганистан гръцкият министър за миграцията Нотис Митаракис заяви, че Гърция следи развитията в близкоизточната страна с особено внимание.
 
БТА