/ iStock/Getty Images
Кандидатите за убежище в Гърция се наредиха на опашка, за да получат ваксина срещу коронавируса, след като властите започнаха ваксинация в мигрантските лагери, предаде Ройтерс.

Правителството, което започна ваксинация на общото население през януари, беше критикувано от правозащитни организации, че се бави с включването на търсещите убежище, които са изложени на риск в пренаселените лагери, където санитарните условия за лоши, а социалната дистанция - невъзможна.

Около 12 100 кандидати за убежище се намират на пет гръцки острова близо до Турция, а около 9400 от тях живеят в официални лагери, според агенцията на ООН за бежанците.

Ваксинацията започна на островите Лесбос, Хиос и Самос с препарата на Джонсън и Джонсън, който се поставя само в една доза, заяви Анастасиос Хадзис, официален представител в Националната организация за обществено здраве.

"Имаме ваксините, имаме персонала, настроението е положително", заяви Хадзис на остров Лесбос. "Имаме дълъг, но добър път пред нас и се надяваме, че всичко ще върви добре".

Около 15% от хората в лагерите досега са изразили интерес да бъдат ваксинирани, а около 30% са преболедували COVID-19, посочи за АНА-МПА главният секретар в министерството на миграцията Манос Логотетис.

В Гърция, страна с 11 милиона жители, над 35 процента от населението вече е получило поне една доза ваксина, съобщи правителството днес.
БТА