В Австрия и Швеция също имало сексуални посегателства на Нова година
В Австрия и Швеция също имало сексуални посегателства на Нова година / БГНЕС

В Австрия и Швеция започнаха разследвания за сексуални посегателства срещу жени в новогодишната нощ.

Полицията в югоизточния шведски град Калмар съобщи, че разследва най-малко 8 оплаквания за сексуални посегателства срещу 15 млади жени на възраст между 16 и 20 г. в нощта на 31 декември. "Ние знаем, че има още потърпевши млади жени и ги призоваваме да подадат оплаквания", каза говорител на полицията.

Посегателствата били извършени по същия начин като в германския град Кьолн: група мъже обкръжавали набелязаната жертва и започвали да я опипват. Това ставало на площада, където били организирани новогодишните празненства в града, и в съседен ресторант.

Жертва от Кьолн: Страхувах се, че ще ме изнасилят направо на улицата

Нито една от потърпевшите не е била физически наранена, но повечето от тях са изпаднали в ужас. Полицията е получила видеокадри и снимки, заснети с мобилен телефон, в подкрепа на оплакванията.

Говорителят каза, че двама мъже - родени през 1983 и 1986 г., са разследвани за сексуален тормоз. Двамата отричат обвиненията. Търсят се и други заподозрени.

Австрийски медии, цитирани от ТАСС, съобщиха, че и в полицията във Виена са постъпили оплаквания от три момичета, пострадали от действията на мигранти.

Нови разкрития около сексуалните нападения над жени в Кьолн

Потърпевшите са посрещали Нова година в известния виенски развлекателен парк "Пратер". Край виенските колела към тях започнали да се "лепят" и да ги опипват няколко мъже, които според описанията на жените били мигранти. На две от жените, освен това, били откраднати портмонетата, а на третата била разпорена чантата.

Аналогични оплаквания са постъпили и в полицията на друг голям австрийски град - Залцбург. Засега том е известно за 7 случая, при които жени са станали обект на насилие от страна на мигранти.

Разгонената мъжка глутница в Германия

В Австрия наред с тези разкрития се разгоря и скандал по повод изказванията на полицейския шеф на Виена Герхард Пюрстъл и съветите му към представителките на нежния пол. "Жените изобщо трябва нощем да ходят само с придружител, да избягват опасни места и в баровете да не приемат да ги черпят непознати. Това беше актуално преди, остава актуално и занапред", каза той през изданието "Кроне".

Кметицата на Кьолн със съвети за поведение към жените след сексуалните атаки

Опитите да се стовари вината за нападенията върху самите жертви бяха посрещнати много критично от австрийското общество и от много политици. "Ако шефът на полицията смята, че виенските пазители на реда не са в състояние да защитят жените от нападения, това е пълен провал за тях", каза "зеленият" депутат Петер Пилц, цитиран от ТАСС.

Източник: БТА