Хорст Зеехофер
Хорст Зеехофер / БГНЕС
Шефката на германската Федерална служба за миграцията и бежанците (БАМФ) Юта Корт бе уволнена в разгара на скандал за неправомерно одобряване на молби за убежище, предадоха ДПА и Ройтерс.

Напрежение заради фалшива новина около Меркел и баварските ѝ партньори

Вътрешният министър Хорст Зеехофер "уведоми ръководителката на БАМФ, че е освободена от длъжност", съобщи говорител на вътрешното министерство.
Това държавно ведомство е обвинено, че е одобрило неправомерно над 1200 молби за убежище чрез офиса си в Бремен, като е възможно това е ставало срещу плащане на подкуп. Обвиненията са от периода 2013-2016 г. Корт оглави службата през 2017 г., отбелязва ДПА.

Министър на Меркел отложи представяне на план за имиграционна политика

Решението за уволнението на Корт идва в момент, когато Зеехофер се стреми да втвърди позицията на германското правителство към миграцията, включително негов план да се връщат от границата мигранти, които вече са се регистрирали в друга страна от ЕС.

Меркел: Ислямът е част от Германия!

Според някои източници Зеехофер иска на границата да бъдат спирани и мигранти без документи и такива, които се опитват да влязат повторно в страната, след като са били депортирани.

Германски министър: Ислямът не е част от страната ни, но мюсюлманите са

Канцлерката Ангела Меркел е против този план с аргумента, че така товарът от бежанците ще се прехвърли върху съседките на Германия и това ще подкопае солидарността в ЕС. Тя иска проблемът с незаконната миграция да се реши на общоевропейско ниво на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28 и 29 юни.
БТА