Условията в един от затворите на Брюксел са сравними с метод за изтезание
Условията в един от затворите на Брюксел са сравними с метод за изтезание / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Условията в затвора "Форе" в Брюксел са сравними с метод за изтезание, се посочва в общо изявление на няколко неправителствени организации, сред които "Амнести интернешънъл-Белгия". Вестник "Либр Белжик" публикува коментар под заглавието "Срам", цитиран от БТА.

Правозащитниците отбелязват, че в момента в затвора на човек се пада по един квадратен метър пространство, в единични килии са затворени по трима души, има случаи на краста и туберкулоза. Тоалетните, ако работят, нямат седалки и не са отделени със завеси. Посещенията от роднини са сведени под общоприетия минимум (три пъти седмично), а задържаните живеят така 23 часа в денонощието.

В момента в затвора са въдворени 739 задържани при място за 402 души. Плановете на държавата са да построи нов затвор до 2016 г., но правозащитниците отбелязват статистиката, според която в последните 30 години броят на задържаните се е удвоил, мерките за задържане са все по-чести и по-продължителни, като от свобода биват лишавани и групи, чието място не е зад решетките - наркомани и душевноболни. Същевременно намалява броят на случаите на помилване.

Експерти, допуснати до "Форе", съобщават, че затворниците имат право на душ веднъж на три дни, а спалното им бельо се сменя веднъж месечно. Те нямат достъп до лекар и психолог, и всичко това става често повод за прояви на агресия. Нерядко охраната излиза в стачка заради условията, при които е принудена да работи. Немалко от затворниците молят да бъдат приведени в карцера, за да могат да разполагат за известно време с малко повече пространство.

Една от мерките, които властите прилагат, е електронното проследяване - поставяне на гривна с предавател на заподозрян или осъден за сравнително леко престъпление, като по този начин системата се разтоварва от част от подлежащите на лишаване от свобода. Друга тенденция е прехвърлянето на затворници към съседна Холандия срещу годишна такса от 30 евро на човек. Според публикации в медиите, от началото на новия век броят на престъпленията в Холандия е намалял и страната разполага с почти толкова свободни килии, колкото не достигат на белгийските власти.