Ураганите с женски имена са три пъти по-смъртоносни
Ураганите с женски имена са три пъти по-смъртоносни / БГНЕС

Ураганите с женски имена са три пъти по-смъртоносни от тези с мъжки, тъй като хората са склонни да подценяват тяхната разрушителна мощ, установи американско изследване, цитирано от световните агенции.

От 70-те години на миналия век метеорологичните служби решиха, за да се избегне сексизма, ураганите да бъдат кръщавани както на женски, така и на мъжки имена. Преди това тези метеорологични явления носеха само имена на дами, тъй като според поверията по света, женските настроения са толкова непредвидими, колкото и бурите.

Промяната на тази именна система обаче е имала смъртоносни последици според проучване, публикувано в изданието на Националната академия на науките на САЩ. То анализирало ураганите, които са вилнели над територията на САЩ в периода 1950-2012 година.

"Ураганите с мъжки имена са предизвикали средно по 15,15 смъртни случаи, а тези с женски - около 3 пъти повече - по 41,84, се казва в изследването. Преименуването на ураган с име Чарли на Елоиз може да доведе до три пъти повече жертви". Според авторката на проучването Шарън Шейвит ураганите с прекалено женствени имена от рода на Бел или Синди, се възприемат от населението като по-малко опустошителни. Според отговорите на анкетираните бури с имена Кристина, Александра или Виктория им се сторили о-малпко опасни от тези, кръстени Кристофър, Александър или Виктор.

Учените са на мнение, че това откритие е много важно. То показва доколко нашите мисловни асоциации влияят на действията ни. Изследването препоръчва да бъде създадена именна система на ураганите, така че да бъде намален психологическият фактор върху оценката на тяхната потенциална разрешителна сила.

Източник: БТА