Бил Гейтс е напуснал Microsoft (Майкрософт) заради "неуместна връзка" със служителка на компанията, твърди в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от световните агенции.

Американският икономически ежедневник се позовава на източници, близки до случая. Съоснователят и бивш ръководител на американския софтуерен гигант се оттегли окончателно от неговото ръководство през март миналата година. В началото на този месец Бил Гейтс и съпругата му Мелинда изненадващо обявиха, че се развеждат, след 27-годишен брак.

Бил Гейтс и съпругата му се развеждат (ВИДЕО)

На 16 май "Уолстрийт джърнъл" писа, че управителният съвет на Microsoft е решил Бил Гейтс да се оттегли от мястото си в ръководството, докато се води разследването на негова връзка със служителка на компанията. Според говорителка на милиардера той е имал романс с жена в началото на този век. Връзката приключила "по приятелски начин". Говорител на Microsoft потвърди пред Франс прес, че компанията е била уведомена в края на 2019 г., че Бил Гейтс се е стремял към интимност със служителка на компанията през 2000 г. Управителният съвет на корпорацията започнал задълбочено разследване с помощта на правна кантора.

Бил Гейтс: Ще се върнем към нормалността до края на 2022 г.

Въпросната жена - инженер, работещ за Microsoft - признала в писмо, че е имала сексуална връзка с Бил Гейтс "в продължение на години".

Членовете на управителния съвет на компанията поискали още обяснения за контактите на 65-годишния Гейтс с покойния финансист Джефри Епстийн, който бе съден за трафик на непълнолетни момичета. Милиардерът обяснил, че отношенията им са били във връзка с филантропски въпроси, но въпреки това изразил съжаление за тях. Той се оттеглил от управителния съвет на Microsoft още преди края на разследването.

Бил Гейтс, който основава софтуерния гигант през 1975 г. заедно с Пол Алън, се оттегли през 2000 г. като общ ръководител на компанията, за да се посвети повече на благотворителната фондация, която учреди със съпругата си Мелинда.

През 2008 г. той напусна всички изпълнителни постове в Microsoft, които все още заемаше, и остана само член на управителния съвет.
БТА