Бил Гейтс си дава лека почивка в Майкрософт
Бил Гейтс си дава лека почивка в Майкрософт / netinfo

Съоснователят и президент на Майкрософт Бил Гейтс обяви, че ще се оттегли от ежедневните си функции, свързани с управлението на компанията, предаде ДПА.

Петдесетгодишният Гейтс, смятан за най-богатия човек в света, ще запази президентския си пост, но ще прехвърли на други ежедневните си задачи. Това ще стане след юли 2008 г.

Компанията обяви, че част от функциите му ще бъдат поети незабавно от двама високопоставени служители на Майкрософт. Рей Ози, на 50 години, ще стане новият главен софтуерен архитект на Майкрософт, а Крег Мънди ще оглави изследванията.

Смятам, че можем да осъществим този преход безпроблемно, посочи Гейтс пред репортери. Той изтъкна, че търси нови предизвикателства, но същевременно иска да запази връзките си с компанията.

Очаква се след оттеглянето си Бил Гейтс да отдели повече време за благотворителна дейност. През изминалото десетилетие основаната от него и съпругата му Мелинда фондация е дала за благотворителност повече от 10 млрд. долара. Сред основните им каузи са ваксинирането на децата в развиващите се страни, изследванията за борба със СПИН и повишаването на образователното ниво и достъпа до компютри в бедните държави.

През 2003 г. списание Форбс оцени състоянието на Гейтс на 46 милиарда долара, припомня ДПА.