Украйна уволни заместник-главния инженер на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ и го обвини в колаборация със силите на Москва и измяна, предаде Ройтерс, като се позова на украинския държавен ядрен оператор "Енергоатом".

Изявлението на украинската компания беше публикувано ден след като Русия съобщи, че е повишила инженера Юрий Черничук в директор на централата в Югоизточна Украйна.

Москва: Руската армия няма да се изтегля от Запорожката АЕЦ

Русия вчера съобщи за повишението, след като Киев преди време обяви, че предишният шеф на централата е бил отвлечен от руските власти.
Според Украйна предишният директор Игор Мурашов е бил отвлечен през октомври от руски сили, докато пътувал към централата. След това той беше освободен, след като руската телевизия излъчи видеозапис, на който той признава, че "е общувал с украинското разузнаване". МААЕ съобщи, че впоследствие му е било позволено да се върне при семейството си на територия под украински контрол.

Скоро след това украинският ядрен оператор "Енергоатом" съобщи, че шефът на "Енергоатом" Петро Котин поема управлението на централата, и призова служителите ѝ да не подписват никакви документи с руските окупатори.
БТА