Украинският президент Петро Порошенко
Украинският президент Петро Порошенко / БГНЕС
Украйна ще наложи санкции на няколко руски олигарси, сред които Олег Дерипаска, съобщи украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс и ТАСС. 
 
В петък САЩ обявиха санкции срещу политици и бизнесмени от обкръжението на руския президент Владимир Путин като отговор на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп

Русия обещава твърд отговор на новите санкции на САЩ

 
Порошенко, който е на посещение в Берлин за срещи с канцлера Ангела Меркел, каза, че е възложил на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) да разработят проект за решение, който ще бъде обсъден от СНСО.
 
"Санкциите ще бъдат наложени и ще бъдат максимално хармонизирани с решението на правителството на САЩ", поясни украинският президент. По думите му в санкционният списък ще попадне името на президента на "Русал" Олег Дерипаска, както и "други руски олигарси".

Форбс: Дерипаска изгубил близо $1 млрд. заради американските санкции

Речта на Петро Порошенко бе предавана по украинската телевизия "112 канал". На 6 април министерството на финансите на САЩ обяви нови санкции срещу 38 физически и юридически лица от Русия, включително "Рособоронекспорт", "Руската финансова корпорация" и "Русал".

САЩ санкционираха близки до Кремъл руски олигарси
 
Освен за намесата в изборите Вашингтон обвинява Москва за анексирането на Крим, разпалването на насилие в Източна Украйна, подкрепата за режима в Дамаск и кибератаките, припомнят агенциите.
БТА