Главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер и руският президент Владимир Путин
Главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер и руският президент Владимир Путин / БГНЕС
Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че е горд, задето е включен в новите американски санкции и че смята включването му в списъка за потвърждение за правилността на своите действия, предадоха Ройтерс и ТАСС.
 
"Като не попаднах в първия списък, даже се появиха някои съмнения - може би нещо не е наред (с мен)? Но не, най-сетне ме включиха! Значи правим всичко правилно", каза той по руската телевизия Ен Те Ве.

САЩ санкционираха близки до Кремъл руски олигарси
 
Шефът на руската банка "Ве Те Бе" Андрей Костин заяви по телевизия Си Ен Ен, че смята разширяването на санкциите за резултат от неразбирането на Вашингтон на руската политика.
 
"Аз не разглеждам санкциите като персонални, понеже не съм извършил нищо лошо по отношение на САЩ и на американските интереси - винаги съм се стараел да прокарвам добри делови отношения с американските банки и инвеститори. Наказан съм, защото американската администрация разглежда политиката на правителството на Русия като неправилна. Това е много тъжно, показва много високо ниво на неразбиране от американската администрация на намеренията на руското правителство", каза той.
 
САЩ обявиха санкции срещу руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации". В списъка на санкционираните са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов, генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, както и Кирил Шамалов, който е женен за дъщерята на Владимир Путин. Под американски санкции попадат и седем олигарси, представени като близки на Кремъл и 12 фирми, които те притежават или контролират, като собственикът на алуминиевия гигант "Русал" Олег Дерипаска, Игор Ротенберг и Виктор Векселберг, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.
БТА