/ iStock/Getty Images
Тази седмица украинското правителство ще въведе по-строги правила за влизане в страната за нейни граждани и чужденци, които не са получили нито една доза антикоронавирусна ваксина. Може да бъдат наложени и допълнителни ограничения за лица от тази категория. Това съобщи днес чрез Facebook Михайло Радуцки, депутат от групата на партия "Слуга на народа" и шеф на парламентарната комисия по здравеопазването, предаде ТАСС.

С цел да бъдат сведени до минимум рисковете от разпространение на вирусни мутации украинците и чужденците ще бъдат подлагани на тест при влизане в страната. Изключение ще се прави за украински граждани с поставена поне една доза ваксина срещу COVID-19 и за жители на други страни с ваксинационни сертификати. Карантината обаче ще е задължителна за граждани, пристигнали от Русия и Индия, ако са се намирали в тези страни над 7 дни и не са ваксинирани с препарати, одобрени от СЗО.

"Впоследствие Украйна ще бъде принудена и да налага ограничения за неваксинираните граждани", а при влошаване на епидемичната ситуация ще работят само училищата, в които са ваксинирани поне 80 на сто от учителския състав, посочи депутатът. В момента са имунизирани едва половината педагози в страната.

Според Радуцки такива ограничения трябва да се наложат и спрямо служителите в транспорта, общественото хранене и други сектори, работещите в които влизат в пряк контакт с населението.

От февруари, когато Украйна започна да ваксинира населението, в страната са имунизирани 3 599 169 души, а две дози са получили 2 033 616. Използват се препаратите на Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, CoronaVac и Moderna. Заразените от началото на пандемията са 2 252 785.
БТА