Украински граничари задържаха колона с хуманитарна помощ за Южна Осетия
Украински граничари задържаха колона с хуманитарна помощ за Южна Осетия / cнимка: БГНЕС

Украински граничари са задържали за няколко часа колона с хуманитарен товар и доброволци строители, изпратена от Приднестровието в Южна Осетия, информира ИТАР-ТАСС. Агенцията се позовава на администрацията на непризнатата Приднестровска република.

След шестчасов обиск на границата с приднестровската част от Молдова украинските митничари, "неоткрили нищо подозрително", били "принудени" да пропуснат колоната да мине през Украйна, посочва ИТАР-ТАСС. Според агенцията колоната вече наближавала границата между Украйна и Русия. Тираспол изразил недоумение от поведението на украинската страна, с която предварително било договорено колоната да мине безпрепятствено през украинска територия.

Хуманитарната помощ е изпратена с решение на приднестровската правителствена комисия за подпомагане на Южна Осетия, "пострадала от въоръжената агресия на Грузия". Предвидено е доброволците строители да участват във възстановяването на разрушения културен дом на профсъюзите в Цхинвали. Освен това, Тираспол ще осигури почивка на 100 южноосетински деца, ще приеме и 200 бежанци в почивни домове и санаториуми, а също и 50 студенти, които ще следват в приднестровски висши учебни заведения, добавя ИТАР-ТАСС.