Разчетите на украинската противовъздушна отбрана свалиха 15 от 18 ракети, изстреляни от руските сили в ранните часове на днешния ден по Украйна, съобщи армията на Киев, след като цялата страна в продължение на повече от три часа беше огласена от вой на сирени за въздушна тревога, предаде Ройтерс.

"Към 02:30 ч. руските нашественици нападнаха Украйна със самолети на стратегическата авиация", се казва в публикация в Телеграм канала на главнокомандващия украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни.

Допълва се, че 15 от изстреляните 18 ракети са били унищожени.

Общинските власти в Киев съобщиха също в Телеграм, че всички ракети, изстреляни по столицата, са свалени.

"По първоначални данни няма жертви и пострадали сред гражданското население, както и разрушения по жилищни сгради или инфраструктурата", посочи столичната администрация.

Руската армия смени най-високопоставения си генерал по логистиката

Противовъздушната отбрана се е задействала срещу руски ракети и в Киевска област, която в административно отношение е отделна област от самия град Киев, заявиха властите.

През изминалата нощ Русия изстреля ракети и по други украински области, включително Днепропетровска, каза Микола Лукашук, председател на Днепропетровския областен съвет. Разчетите на противовъздушната отбрана са свалили седем ракети, но 25 души са потърсили медицинска помощ.

Източният украински град Павлоград е бил ударен два пъти през изминалата нощ, като разрушени или повредени са промишлено предприятие, 19 жилищни и 25 частни сгради, добави той.

"Възникнали са и пожари, аварийните екипи работят на място", каза Лукашук.

Снощи Владимир Рогов, представител на проруските власти в Запорожка област, публикува снимки и видеозаписи с пожари, които по думите му са от Павлоград.

Той добави, че руските сили са поразили военни цели там.

Русия казва, че някои от ударите ѝ в последно време имат за цел да попречат на намеренията на Киев да започне дългоочакваното контранастъпление на изток.
Владимир Сахатчиев/БТА