Президентът на Франция Еманюел Макрон повтори днес пред украинския си колега Володимир Зеленски ангажимента си да бъде осигурена цялата необходима помощ на Украйна, за да възстанови тя своя суверенитет и териториална цялост, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Елисейския дворец.

В телефонен разговор между двамата лидери Макрон е изтъкнал европейската координация в областта на оказване на военна помощ, за да може да се отговори на нужните на Украйна в тази насока в дългосрочен план, пояснява френското президентство.

Уверенията са направени в момент, в който Киев се готви за голяма контраофанзива. Тя може да започне в идните седмици благодарение на западното военно оборудване, доставено на Украйна.

В телефонния разговор Макрон и Зеленски също така са говорили и за средствата за консолидиране на международната подкрепа за Украйна, за потвърждаване на европейската перспектива пред тази страна и насърчаване на сигурността и стабилността в Европа.

В съобщението на Елисейския дворец относно телефонния разговор на Макрон със Зеленски не се споменава нищо относно телефонния разговор на Зеленски с китайския президент Си Цзинпин, проведен по-рано през седмицата.

Зеленски: Имам пистолет, щях да се боря до смърт, ако руснаците бяха нахлули в щаба

Относно телефонния разговор с Макрон Зеленски заяви, че двамата са говорили за нов пакет оръжейни доставки, предаде ДПА.

"Много е важно Русия да получи по-силен и по-силен сигнал, че светът няма да прости за руския терор", подчерта Зеленски след разговора с Макрон.

Той заяви, че Украйна и нейните партньори трябва да действат с възможно най-голямото единство и почтеност, за да защитят  "нашите споделени ценности и да избегнат удължаването на войната".

Зеленски използва повода на ежедневното си обръщение и да благодари на международните съюзници на Украйна за доставените оръжия и за друга оказана подкрепа. Той по-специално благодари на Дания за доставените гаубици, на Словения за бронираните машини, на Испания за танковете и на Германия за планираните доставки на бронирана техника и гранати. Зеленски каза също така, че Украйна получава 1,25 милиарда долара от САЩ в подкрепа на бюджета на страната. Той припомни, че Нидерландия е готова да обучава украински военни, Хърватия се е заела с лечението на ранени украински войници, докато Италия е изразила готовност да помогне с възстановяване онези части на Украйна, които са пострадали от войната.
Габриела Големанска/БТА