Руската армия смени в неделя най-високопоставения си генерал по логистиката преди очакваното контранастъпление от страна на Киев. Съобщението последва дни на слухове за уволнението на генерал-полковник Михаил Мизинцев, който е под британски санкции за ролята му в обсадата на украинския пристанищен град Мариупол, който руските войски превзеха преди година.

В изявление руското министерство на отбраната каза, че Алексей Кузменков - бивш служител от Националната гвардия - е заменил Мизинцев. „Кузменков е назначен на длъжността заместник-министър на отбраната на Руската федерация, отговарящ за логистичното осигуряване на Въоръжените сили“, съобщиха от министерството.

По случай Великден: „Вагнер” освободи над 100 украински военнопленници

В изявлението не се казва защо Мизинцев е сменен след само седем месеца на работа. Наречен от някои западни медии "Касапина от Мариупол", Мизинцев беше назначен на логистичния пост дни, след като президентът Владимир Путин обяви кампания за мобилизация миналия септември. Няколко влиятелни руски военни кореспонденти съобщиха миналата седмица, че Мизинцев вероятно ще бъде отстранен от поста си.

Офанзивата на Кремъл в Украйна разкри големи логистични проблеми в руската армия, които станаха особено видими по време на хаотична мобилизация миналата година.