Удариха с камък в главата сръбския премиер в Сребреница
Удариха с камък в главата сръбския премиер в Сребреница / снимка: БГНЕС

Сръбският премиер Александър Вучич бе замерван с камъни и освиркан в края на възпоменателната церемония в Сребреница, където преди точно 20 години босненската сръбска армия, ръководена от генерал Ратко Младич, изби над 9000 души.

Охраната на Вучич се опита да отвори чадър, за да го предпази, но той отказа и продължи да минава покрай хората.

Според сръбската държавна телевизия Вучич е бил ударен с камък по главата. След този инцидент сръбската делегация бързо напусна мемориалния комплекс "Поточари".

"Беше страшно. Замерваха ни с каквото имат - камъни, обувки. Множеството скандираше: „Четниците вън" и „Алах е велик", разказа член на сръбската делегация и потвърди, че Вучич е ударен с камък по лицето, но нараняването не е сериозно.

Босна днес отбелязва 20 години от геноцида в Сребреница. Останките на 136 наскоро идентифицирани жертви бяха погребани в мемориалния център "Поточари" до останките на други над 6000 мюсюлмани, избити през 1995 г. Над 50 000 души присъстваха на церемонията.

По време на войната хиляди мюсюлмански мъже и момчета бяха избити от босненските сърби, след като те поеха контрола над Сребреница. Това е най-мащабното убийство в Европа от Втората световна война насам.

И двамата лидери - генарал Ратко Младич и Радован Караджич, се намират в ареста на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. Те са обвинени в извършване на военни престъпления и геноцид по време на тригодишната война /1992-1995г./ в Босна и Херцеговина.

Източник: БГНЕС