/ iStock/Getty Images
Ваксината срещу коронавирус, разработена от Оксфордския университет заедно с фармацевтичната компания AstraZeneca, има само 50 % шанс за успех. Това е заявил Ейдриън Хил, ръководител на проекта в Оксфорд пред вестник „Телеграф“, пише РИА Новости.

Четири страни от ЕС предлагат алтернатива на антивирусния план Меркел-Макрон

Хил каза, че екипът, разработващ ваксината има проблеми, които могат да им попречат да създадат ваксината срещу COVID-19 до септември, както бе обявено по-рано. "В момента съществува 50-процентна вероятност изобщо да не постигнем никакви резултати", казва Ейдриън Хил, директор на института Дженър към Оксфордския университет, добавяйки, че преди това са говорили за 80-процентен шанс за успех.

Професорът отбеляза, че поради факта, че разпространението на вируса във Великобритания намалява и лекарите регистрират все по-малко заразени, създателите на ваксината вероятно няма да могат да използват достатъчен брой доброволци за следващия етап на тестване на новия вид ваксина срещу коронавируса.

Ако COVID-19 не се разпространява, доброволците няма да могат да срещнат вируса, което няма да позволи на учените да оценят ефекта от новата ваксина. Ваксината, която се разработва в Оксфорд, се тества при хора от 23 април.

Лабораторен екип тества неофициално върху себе си ваксина срещу Ковид-19

По-късно стана известно, че фармацевтичната компания AstraZeneca става партньор в изследователския проект. Тя получи от правителството на САЩ повече от милиард долара, за да създаде ваксина. Министерството на здравеопазването на САЩ е поръчало 300 милиона дози.

Съобщава се, че през юни ще бъдат обявени резултатите от първата фаза на клиничните изпитвания, проведени във Великобритания. Ако те бъдат успешни, ще продължат в други страни. Ако всичко върви по план, през септември 30 милиона жители на Великобритания, тоест малко по-малко от половината от населението, ще имат достъп до ваксината.
БГНЕС