/ iStock/Getty Images
Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия са внесли контрапредложение на френско-германската инициатива за възстановителен план на Европейския съюз срещу коронавируса, предадоха ДПА и Ройтерс.

Франс прес: Светът иска да избегне война за ваксини, Тръмп играе соло

Четирите фискално консервативни страни подкрепят идеята за уникален спешен фонд за укрепване на икономиката на ЕС.Особено важно е обаче държавите да ограничат тази спешна  помощ до две години, според днешно изявление на австрийското канцлерство.

В алтернативното предложение, което е обявявано вече няколко пъти, четирите страни дават да се разбере и, че те няма да се съгласят на обединяване на дълга и увеличение на общностния бюджет.

Проектопредложението е видяно от ДПА. Неотдавна германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предложиха възстановителен план за 500 милиарда евро за периода след коронавирусната пандемия.

Европейски лидери призовават за 7,5 млрд. евро за ваксина и лекарства срещу COVID-19

Идеята е парите да бъдат набирани от Европейската комисия като заеми на капиталовите пазари и предоставяни под формата на грантове през бюджета на ЕС. "Пестеливата четворка" в ЕС - Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия - е против грантовете, призовавайки вместо това за кредитен подход, отбелязва Ройтерс.

Италия определи контрапредложението като "отбранително и неуместно", допълва ДПА.
БТА