/ iStock/Getty Images
Си Цзинпин, Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Световната здравна организация (СЗО) искат всяка ваксина срещу новия коронавирус да бъде "световно обществено благо", но същевременно Доналд Тръмп има друг приоритет: да бъдат ваксинирани сънародниците му.

Зад принципа "световно обществено благо" се появяват в действителност два отчетливи проблема: интелектуалната собственост и разпространението на първите дози. Първият може да се окаже по-лесен за уреждане от втория.

Африка иска непатентована ваксина, каза южноафриканският президент Сирил Рамапоса. Това е слабо вероятно: лабораториите ще искат да си избият инвестициите за милиарди и могат да разчитат на подкрепа от страна на Съединените щати, които са враждебно настроени срещу идеята за преразглеждане на международните права на интелектуална собственост. Вашингтон повтори това на СЗО тази седмица.

Така че несъмнено ваксината няма да е безплатна. Колкото до цената, някои компании се ангажираха да покрият само разходите си за производство.

Обещанието за продаване на ваксините без търсене на печалба е субективно. Такова бе дадено навремето за лечението на ХИВ, разказва Матю Кавано от Джорджтаунския университет, но производителите след това си осигуриха голям марж. . . и разделиха разходите на 10 или повече.

Според Марк Фрайнбърг, бивш научен директор на подразделението за ваксини на фармацевтичната компания "Мерк" и настоящ председател на Международната инициатива за ваксина срещу СПИН, лабораториите са си научили урока и няма да искат да бъдат "парии", защото това ще навреди на репутациите и на рентабилността им.

Той смята, че споделяне на интелектуална собственост ще има при всяко положение, защото "никой не може да задоволи сам световното търсене, те ще бъдат принудени да намерят партньори за производството на продукта".

Трудният въпрос е кои от всички 7,6 милиарда жители на планетата ще бъдат ваксинирани първи.

"Америка на първо място"

СЗО, Европа и неправителствените организации, ангажирани в битката срещу Ковид-19 искат да създадат безпрецедентен механизъм за "справедливо" разпределение. Приоритетно да бъдат ваксинирани здравните работници във всяка засегната страна, после служителите на най-важните институции (полиция, транспорт. . . ), а чак след това да бъдат ваксинирани останалите хора.

Но Доналд Тръмп, който бърза да върне страната си към нормален начин на живот, не го е грижа за международната солидарност. Правителството му има цел - съвсем хипотетична, имайки предвид, че клиничните тестове едва започват - да осигури 300 милиона дози до януари, от което се подразбира, че целта е ваксиниране на всички американци, както млади, така и стари.

"Манталитетът му е много тесногръд, много ксенофобски, точно обратното на това, което е необходимо за овладяване на една пандемия", смята Стен Върмънд, доайен на факултета по обществено здраве в Йейл. Съединените щати не са остров и зависят до голяма степен от чужди страни за потреблението и прехраната си, напомня той. "Няма да се върнем към нормалния начин на живот, ако светът продължи да бъде опустошаван от коронавируса".

Правителството на Тръмп инвестира стотици милиони долари в няколко експериментални ваксини ("Джонсън енд Джонсън", "Модърна", "Санофи") с надеждата, че една или няколко от тях ще успеят и че ще бъдат произведени в САЩ.

Шефовете на биотехнологичната компания "Модърна" и на "Санофи" казаха на практика на Европа, че е добре да следва примера на Вашингтон.

Най-добрата гаранция срещу национализация на ваксините ще бъде да се изградят заводи на няколко континента.

Но за разлика от пандемията от грип H1N1 през 2009 г., "тръгваме от нулата, нямаме нито ваксина, нито завод", каза Паскал Бролие от Световния алианс за ваксини и имунизации (Gavi), който купува ваксини за развиващи се страни.

Публично-частната Коалиция за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI), основана през 2017 г. на фона на първоначалния неуспех в борбата срещу ебола, инвестира половин милиард долара за разработването на ваксина срещу Ковид-19. В замяна тя иска обмен на технологии за масово и бързо производство.

С тези субсидии лабораториите изграждат допълнителни производствени линии, без да чакат резултатите от клиничните тестове.

Някои компании се съюзяват: "Модърна" може да произвежда в САЩ (за американския пазар) и в Швейцария (за Европа). "Санофи" работи съвместно с конкурента си "ГлаксоСмитКлайн" - двата гиганта имат много заводи от двете страни на Атлантика.

За да бъде ваксинирана планетата, остава да се надяваме, че няколко ваксини, а не само една, ще бъдат създадени и ще преминат успешно тестовете.
БТА