сърдечен проблем
сърдечен проблем / ThinkStock/Getty Images
Вкарването на специален вирус в организма е достатъчно, за да сведе на практика до нулата риска от инфаркт, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лайф.

Хапвайте бадеми и за здраво сърце

Американски учени разработили единствена по рода си терапия, която позволява на пациенти, засегнати от сърдечносъдови болести и предразположени към сърдечни пристъпи, да забравят завинаги за здравословните си проблеми. Специалисти от болницата "Маунт Синай" използвали като профилактика срещу инфаркти специален генномодифициран вирус, който след вкарването му в човешкия организъм намалил сърдечната недостатъчност с 30 на сто.

сърце
ThinkStock/Getty Images


Карайте колело за здраво сърце

Вкарването на вируса в човешкия организъм сложило началото на особен вид генна терапия, насочена към понижаване на протеина фосфатаза 1, чието повишено количество значително усложнява изпомпването на кръв от сърцето. По думите на учените, една-единствена инжекция в бедрената артерия е достатъчна, за да може лекарството да започне да действа.

Много секс и чесън за здраво сърце, препоръчва кардиолог

Независимо че в случая липсват странични ефекти и че използването на вируса може на практика да излекува всички пациенти, засегнати от сърдечни заболявания, учените смятат, че подобно лечение може да се окаже значително по-скъпо от традиционните терапии.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА