Екип от изследователи в Израел откри протеини в COVID-19, които причиняват инфаркти и инсулти - постижение, което изследователите се надяват да помогне за разработването на нови лекарства.

Според д-р Бен Маоз от Университета в Тел Авив, един от авторите на изследването, "коронавирусът не е чисто респираторно заболяване, както си мислехме в началото, и ние идентифицирахме протеините, които излагат пациентите на повишен риск от инсулт, инфаркт и други проблеми, свързани със съдовата система".

Децата рядко страдат от дългосрочни последствия от COVID-19

COVID-19 или SARS-CoV-2, се състои от 29 протеина, пет от които водят до съдови проблеми. За да открият това, изследователите създават симулация на човешка съдова система и наблюдават въздействието на всичките 29 протеина. Оттам те успяват да определят кои протеини взаимодействат със съдовата система и как.

Учени: Медицината подценява трайните последствия за здравето след COVID-19

"Това, което открихме, е, че тези специфични протеини правят съдовата ви система по-пропусклива", казва Маоз, цитиран от АФП, в описание на това как петте протеина се намесват в нормалната функция на съдовата система. "Тръбите стават по-порести и не могат да задържат течност, както бихме очаквали".

Откритието може да доведе до нови терапии и лечения за пациентите, страдащи от смъртоносното респираторно заболяване. 
БГНЕС