Учен, предсказал победата на Тръмп, допуска и импийчмънт
Учен, предсказал победата на Тръмп, допуска и импийчмънт / Guliver/Getty Images

Известният американски историк и политолог Алан Лихтман, предсказал вярно победителите на всички президентски надпревари в САЩ от 1984 г., предполага, че срещу Доналд Тръмп ще бъде внесено искане за импийчмънт. Това пише в. "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС.

Изданието припомня как в интервю през септември Лихтман е изказал мнение, че на изборите на 8 ноември с малка разлика ще победи Тръмп.

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Според политолога обаче впоследствие членовете на Републиканската партия ще обявят импийчмънт на ръководителя на Белия дом и президент ще стане партньорът му - избраният за вицепрезидент Майкъл Пенс.

"Ще направя друго предсказание, това просто моя интуиция. Те (републиканците - бел. ТАСС) не искат Тръмп да бъде президент, защото не могат да го контролират. Той е непредсказуем. Те биха искали (президент) да бъде Пенс - абсолютно последователен, консервативен, управляем републиканец. Сигурен съм, че Тръмп ще създаде основания за импийчмънт - или излагайки на опасност националната сигурност, или пълнейки си джоба", цитира ТАСС думите на учения, поместени във вестника.

Продължават бурните протести срещу Тръмп

В прогнозите си за резултатите от президентските избори Лихтман се основава на собствена система, отчитаща 13 ключови фактора.

Източник: БТА