Един човек беше прострелян в град Портланд, щата Орегон, по време на протестна демонстрация срещу избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Полицията разследва стрелба на моста "Морисън". Един човек е пострадал. Всички трябва незабавно да напуснат района", се посочва в съобщение на официалната страница на местната полиция в Туитър.

По предварителна информация за стрелбата е заподозрян млад афроамериканец.

Продължават бурните протести срещу Тръмп един човек беше прострелян
netinfo

Организатор на протести срещу Тръмп се разграничи от вандалите

Протестите в Съединените щати срещу избирането на Доналд Тръмп за президент продължават вече трети ден, предаде Асошиейтед прес. Хилядни демонстрации бяха проведени снощи в няколко големи града. Протестите имаха предимно мирен характер.

В Ню Йорк около 1200 души се събраха на площад "Вашингтон скуеър" в центъра на Манхатън. Те скандираха лозунги срещу Тръмп и разпънаха транспаранти с крайно нелицеприятни изображения на бъдещия президент на САЩ.

Една от участниците в протеста, 65-годишната Лесли Холмс, се обяви по-конкретно срещу твърдите му позиции към мюсюлманите и нелегалните имигранти. "Не искам да живея в страна, в която няма място за моите приятели", обясни жената, която е ветеран от движението срещу войната във Виетнам.

Демонстранти се събраха и пред небостъргача Тръмп тауър, централата на бизнес империята на милиардера.

В Маями, Флорида, и Атланта, Джорджия, стотици хора блокираха пътища, предизвиквайки задръствания и недоволството на шофьори. В Нашвил, Тенеси, студенти проведоха "марш на мира".

Продължават бурните протести срещу Тръмп един човек беше прострелян
netinfo

Американски градове се вдигнаха на протести срещу Тръмп (ВИДЕО)

"За първи път страната има лидер, от когото се страхувам", каза 27-годишната Ашли Нейгъл, която се включи в протест с участието на няколкостотин души в Денвър, Колорадо.

Демонстрации срещу избирането на Тръмп за президент на САЩ има още във Вашингтон, Лос Анджелис, Лас Вегас, Портланд, Минеаполис и други американски градове.

Самият Тръмп първо осъди участниците в протестите срещу него, но само няколко часа по-късно ги похвали, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че този пример подчертава противоречия, които повдигнаха въпроси за лидерския стил на бъдещия президент на САЩ.

Продължават бурните протести срещу Тръмп един човек беше прострелян
netinfo

"Нрави ми се фактът, че малки групи демонстранти миналата нощ проявиха страст в името на нашата велика страна. Всички ще се обединим и ще бъдем горди!", написа Тръмп в Туитър рано тази сутрин.

Само няколко часа по-рано, в същата социална мрежа в интернет, той осъди демонстрантите като "професионални протестиращи, подстрекавани от медии".

Жени, разтревожени, че Тръмп може да ги лиши от много права, планират голям поход във Вашингтон на 21 януари - ден след като той положи клетва като президент на САЩ, предаде още Ройтерс, като се позова на организаторите.

Около 35 000 човека са заявили участие в демонстрацията.

Източник: БТА