Берлускони сам се оприличи с Тръмп
Берлускони сам се оприличи с Тръмп / БГНЕС, архив

Италианският милиардер Силвио Берлускони, който дойде на власт през 1994 г. без политически опит, вижда очевидни аналогии между себе си и новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде АФП.

Има няколко очевидни аналогии, въпреки че моята история като предприемач е много различна от тази на Тръмп, с когото никога не съм имал повод да се срещна, каза Берлускони пред италианския в. "Кориере дела сера".

Причина за въпроса на журналиста бе създаденото от италианците и бързо разпространяващо се в социалните мрежи определение - "Тръмпускони".

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Според него Тръмп е бил избран от всички американци, уморили се от старата политика, затворена в себе си, неспособна да се вслуша и разбере хората.

"Тази политика допусна типичната грешка за всички левици по света - тя си помисли, че политически коректното е средството да се доближиш до хората, без да разбереш, че истински слабите хора са гражданите, на които им е писнало от държавата, от данъците, от бюрокрацията, от неконтролируемата имиграция, от безработицата и терористичната заплаха. И в Америка, както и в Италия и Европа това е така", коментира Берлускони.

Берлускони е в отлична форма след сърдечната операция

"Американците избраха Тръмп, сега нека да го оставим да работи. Президентите са съдени по техните дела", призовава италианският медиен магнат.

Берлускони беше на три пъти италиански премиер. Той дойде на власт върху руините на християндемокрацията след операцията "Чисти ръце" в Италия. Магнатът навърши през септември 80 години и е все още председател на партията си "Форца Италия", въпреки че говори за оттегляне от политиката.

На 70-годишна възраст Доналд Тръмп е един от най-известните и колоритни милиардери в Америка, със състояние от 3,7 млрд. долара, според бизнес списанието "Форбс". 80-годишният Берлускони притежава 5,9 млрд. долара.

Източник: БТА