/ Guliver/Getty Images
Полицаи, които разследват изчезването на малката Маделин Маккан идват в България, за да търсят съпругата на починал педофил, пише "Сън".
 
Те търсят жена, облечена в лилаво, която може да има ключова роля в разследването. Нейният съпруг, вече покойник, е бил осъден за педофилия.
 
Полицията тръгна по нова следа за Маделин

Двамата работили в близост до апартамента в Алгарве, Португалия, където през 2007 г. изчезна 3-годишното дете.
 
Местните дали показания за тях, но никой не им обърнал внимание. Свидетели ги видели в близост до клуб "Океан" в комплекса Прая де Луз, където било отседнало семейството на детето. "Няма доказателства, че са замесени, но все пак трябва да се елиминират", смята източник от разследването, пише "24 часа".
 

Guliver/Getty Images

През годините се появиха различни версии по случая. 3-годишната Маделин изчезна на 3 май 2007 г., докато с родителите си, лекари от Лестър, и с нейните малки брат и сестра-близнаци, били на почивка в курорта Прая до Луж. Тя изчезна от стаята на хотелския апартамент, докато родителите били на вечеря с приятели в ресторант близо от хотела. Нейните брат и сестра, които спели с нея в стаята, били в леглата си, когато родителите установили, че Мадлин я няма.
 
Полицията не откри никакви следи от насилие, нито следи, че някой е бил в апартамента. В един момент полицията се осъмни, че родители са убили детето си.

Няма решение за прекратяване на разследването по случая с Мадлин

Кейт и Гери официално бяха обвинени през септември 2007 г. - четири месеца след изчезването на дъщеря им. 10 месеца по-късно - през юли 2008 г., главният прокурор на Португалия свали обвиненията поради липса на доказателства.

На съдебното заседание, насочено срещу публикуването на книга за случая с Мадлин, през 2010 г. разследващите обясниха защо смятат, че родителите на Мадлин са прикрили истината. "Тя е умряла в апартамента вследствие на трагичен инцидент. Родителите са симулирали отвличане заради страха от обвинение, че не са успели да осигурят сигурността на детето им", заяви бивш главен детектив към полицията в Портимайо.

Родителите на Мадлин Маккан разпространиха нейн фоторобот

Целият случай отново бе разгледан през 2014 г., когато португалците се усъмниха в бивш крадец, който по времето на изчезването на Мадлин работил в хотела. Човекът, който е бил имигрант от бившата португалска колония Кап Верде, в същото време е загинал в автомобилна катастрофа, но остава единственият заподозрян.

Родителите на изчезналата Мадлин вярват, че тя е жива

През 2017 г. лондонски таблоиди, позовавайки се на изявления на британски полицейски експерти, написаха, че момиченцето вероятно е откраднато от трафиканти на хора и е продадено на семейство в Африка. Представител на португалската агенция за изчезнали деца заяви пред "Дейли Мирър", че е много вероятно момичето да е откраднато и първоначално държано в една от пещерите в областта Алгарве, в Южна Португалия.
 

БГНЕС, архив


Въпреки разследване, чиято финансова стойност дотук възлиза на повече от 11 млн. британски лири, полицията заяви, че няма "категорични доказателства" дали Мадлин - която сега би била почти на 14 години - е жива или мъртва.