/ iStock/Getty Images
Разработената в Турция ваксина срещу COVID-19 - Турковак, получи разрешение от турските власти за спешна употреба и ще започне да се използва от следващия уикенд, съобщи днес министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от Ройтерс.

Турция започна да разработва Турковак тази година, но пускането й в употреба бе отлагано няколко пъти. Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция ще направи ваксината достъпна на световно равнище.

Турция вече е поставила над 125 милиона дози от китайската ваксина Синовак и тази наPfizer/BioNTech, като над 51 милиона души са с две дози. Страната започна поставянето и на бустерни дози.

Фахреттин Коджа съобщи новината от фабрика в югоизточния окръг Шанлъурфа, където се произвежда Турковак. "Скоро ще пристъпим към масово производство на ваксината", каза Коджа и отбеляза, че Турция ще стане една от деветте държави, създали ваксина срещу COVID-19.

Турция регистрира напоследък по около 20 000 нови случая на заразяване и около 200 смъртни случая дневно от ковид, отбелязва Ройтерс.
БТА