/ iStock/Getty Images
Тунис получи първите си ваксини срещу коронавируса, което ще му даде възможност да започне ваксинационната си кампания в събота, месец по-късно от планираното, предаде Франс прес.

Четири кашона с 30 000 дози от руската ваксина "Спутник V" пристигнаха днес, посрещнати от здравния министър Фаузи Мехди и много журналисти. Ваксините ще бъдат разпратени до ваксинационните центрове в страната, като предимство при имунизирането ще имат медиците.

Над 40 мутации на коронавируса в Тунис

Тунис смени три пъти здравния си министър от началото на пандемията. Мехди каза, че ваксинационната кампания ще стартира в събота, месец след началото на кампаниите в съседен Алжир и Мароко.

Целта е да бъдат ваксинирани половината от 11-те милиона жители на страната, отбеляза Мехди пред АФП. Миналия месец в Тунис избухна полемика, след като депутати разкриха, че през октомври миналата година президентството е получило пратка от 1000 ваксини, предоставени от Обединените арабски емирства.

В разгара на политическа криза в изпълнителната власт правителството обяви разседване, а президентството увери, че нито държавният глава Каис Сайед, нито близките му са били ваксинирани с тези ваксини и че те били предназначени за военните медици.

Инес Аяди, съветничка на здравния министър. каза пред частно радио, че през следващите дни се очаква най-сетне да пристигнат очакваните в средата на февруари 93 000 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" в рамките на програмата КОВАКС.

В края на март пък се очакват 600 000 ваксини на "АстраЗенека". Тунис е купил общо 500 000 ваксини "Спутник V". Аяди съобщи също, че военен самолет ще замине за Китай, за да натовари предложеното от Пекин дарение от 100 000 дози от една от китайските ваксини.

След пик през януари, Тунис, който напоследък установи множество случаи на британския вариант на коронавируса, отчита по няколко десетки смъртни случая на ден.

Потвърдените с тест случаи в страната са общо 238 017, а починалите - 8225.
БТА