/ Gulliver/Getty Images
Визитата на американския президент Доналд Тръмп е сред основните теми на американския и британския печат, но изданията представят различни акценти от събитието.

На банкета на кралицата: Мелания Тръмп с Dior, Кейт с диадема на принцеса Даяна (СНИМКИ)
 
Малко спектакли могат да надминат държавното посещение във Великобритания, пише лондонският в. "Телеграф" - гвардейците, топовните салюти, химните, банкетът: всичко е грижливо подготвено, за да подчертае значимостта на госта, като отразява и величието на неговия домакин. Великолепието нараства още повече, когато президентът е дошъл с пищните реквизити на пътуващия Бял дом: президентския самолет, хеликоптерите, лимузините, плюс голяма част от президентското семейството - първата дама и четири от децата на Тръмп.

Gulliver/Getty Images

Според "Ню Йорк таймс" държавният глава се нуждае от уроци по етикет - любопитството и трайно уважение при пристигането на лидера на свободния свят, които обичайно са вдъхновяващи, тук напълно отсъстват. Вместо това има едва сдържано потискано неодобрение и мрачно презрение, които са безпрецедентни. То личи по лицата на висшите служители и на обикновените хора, посочва всекидневникът, според който никъде не се усеща удоволствие от случващото се, а само напрежение.

Визитата изглежда повече като изпитание, което страната трябва да управлява с известно изящество, докато президентът не си замине и не започне да отегчава някой друг, заключава "Ню Йорк таймс".

Доналд Тръмп пристигна на официално посещение във Великобритания

Gulliver/Getty Images


"Политико" изтъква, че Великобритания не е в позиция да се присмива на Доналд Тръмп, защото президентът пристигна на визита в Лондон в момент, когато Брекзит доведе британската политика до парализа, поляризация и явна безнадеждност. Въпреки че Тръмп ще бъде фокусът на пищността и протестите тази седмица, присъствието му в Обединеното кралство е едно от малкото неща, които са в състояние да обединят капризната британска политика, смята изданието.

Gulliver/Getty Images
 

"Вашингтон пост" пише в редакционна статия, че визитата на Тръмп във Великобритания ще бъде запомнена като ниска точка в "специалните отношения". Според американския вестник визитата на Тръмп в този момент е проява на лоша преценка от страна на злополучната министър-председателка Тереза Мей, която миналия месец беше принудена да обяви, че подава оставка.

Gulliver/Getty Images

Въпреки това тя реши да реализира докрай визитата на Тръмп, която се очертаваше като поляризираща и го покани на държавно посещение - чест, оказвана само на трима президенти на САЩ. А Тръмп остана верен на себе си, пише "Вашингтон пост" и напомня за критиките срещу кмета на Лондон и изявленията на президента пред британската преса.

Как кметът на Лондон отговори на нападките на Тръмп?
 
Мей описа визитата като "възможност за по-нататъшно укрепване" на "специалните отношения" между Великобритания и САЩ. Всъщност тя ще послужи за излагане на показ на разширяващите се пукнатини, които Тръмп причини в един от дотогава най-тесните американски съюзи. Тойпредложи невежи и безполезни съвети относно безизходицата около Брекзит, посочва вестникът и изтъква, че близо 70% от британците имат отрицателно отношение към президента на САЩ.

Gulliver/Getty Images

Ясно е, че специалните отношения са подложени на същото напрежение, както и другите основи на западния либерален ред, разклатен от президентството на Тръмп. Най-вероятно този ред ще оцелее, благодарение на културните и икономическите връзки между двете държави и на трайното припокриване на техните интереси в сферата на сигурността, но посещението тази седмица ще се запомни като ниска точка, обобщава изданието.
БТА