Бившият постоянен представител в ООН Ники Хейли и Доналд Тръмп се изправят един срещу друг тази вечер на първичните избори на Републиканската партия в щата Ню Хемпшър, гласуване, което трябва да реши останалата част от надпреварата за Белия дом сред консерваторите, предаде Франс прес.

Във вторник „станете от леглото и идете да гласувате!“ призова снощи бившият президент на предизборен митинг в Лакония, в този североизточен американски щат. „Вземи съседа си, вземи всички, трябва да отидем, защото трябва да спечелим с голяма разлика“, добави Тръмп.

Бившият президент на САЩ изпреварва Хейли с близо 20 пункта в допитванията преди тези втори за републиканците първични избори.

„Сега сме само двама и мисля, че единият вероятно няма да е тук утре“, прогнозира Тръмп пред малка шумна тълпа, потвърждавайки, че „дошло е времето да се обединим за Републиканската партия”.

Оттеглянето през уикенда на губернатора на Флорида Рон Десантис, смятан преди за основен десен съперник на Тръмп преди краха на кампанията му, трансформира водещото трио в двубой. Но битката е много неравна.

Тръмп, подкрепян от солидна база от пламенни поддръжници, на 15 януари вече постигна лесна победа на първичните избори в щата Айова, излизайки далеч пред Рон Десантис и останалата на трето място тогава Ники Хейли. Ако Тръмп сега победи Хейли на изборите в Ню Хемпшър, за бившата губернаторка на Южна Каролина ще бъде изключително трудно да се възстанови от тази загуба.

Тогава пътят на 77-годишния Доналд Тръмп към официалното му номиниране като републикански кандидат срещу демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември може да бъде напълно разчистен.

Тръмп мобилизира поддръжници в навечерието на очаквания триумф в Ню Хемпшир

Но ако 52-годишната Хейли намали значително разликата или дори успее да постигне по някакво чудо победа в Ню Хемпшър, в който има значителен дял независими гласоподаватели, това ще я постави в добра позиция за следващите избори в края на февруари в нейния щат Южна Каролина.

В сравнение с по-консервативните щати, Ню Хампшър дава по-достоверна индикация за възможния успех на националните избори и на последващите първични избори. В Ню Хампшър независими гласоподаватели имат право да гласуват в първичните избори както на Републиканската, така и на Демократическата партия, без да са свързани с тях.
Петя Гергова/БТА