Ники Хейли
Ники Хейли / БГНЕС
Ники Хейли е подала оставка като постоянен представител на САЩ в ООН, съобщи Ройтерс. Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е приел оставката на Хейли като посланик на САЩ в ООН. Тя ще напусне този пост в края на годината, предаде Ройтерс.

САЩ се изтеглят от Съвета за човешките права към ООН

Тръмп каза, че Хейли, която бе губернатор на Южна Каролина, преди да получи назначението в ООН от него през ноември 2016 г., му казала още преди шест месеца, че иска да се оттегли за известно време.
 
Говорейки пред репортери в Овалния кабинет днес на срещата си с Хейли, той я обсипа с похвали, каза, че е свършила невероятна работа и че двамата с нея са "решили много проблеми". Президентът изрази надежда, че тя ще се върне в управлението в друго качество.

Ники Хейли: САЩ ще наложат нови санкции на Русия
 
Засега не е посочена причина за оставката. Опровергавайки някои спекулации, че тя храни аспирации за по-висок пост, Хейли каза в Белия дом днес с шеговит тон: "Няма да се кандидатирам на изборите през 2020 г." за президент.
 
Хейли, която е на 46 г., миналия месец координира второто посещение на Тръмп в ООН, включително първото му лично председателство на заседание на Съвета за сигурност, посочва АП. "За мен беше благословия да идвам всеки ден в ООН", каза тя и посочи, че нейната работа е била да защитава Америка на световната сцена.

Вижте жената, за която се говори, че е любовница на Тръмп (СНИМКИ)
 
"Вижте какво се случи със САЩ през тези две години във външнополитически план. Днес ние сме уважавана страна. Други страни може да не харесват онова, което правим, но го уважават", подчерта тя. "За правителствените служители е много важно да разберат кога е време да се оттеглят. Понякога е добре да има ротация, за да могат и други хора да вложат същата енергия и усилия в работата", отбеляза Хейли в Белия дом.
 
Президентът каза, че обмисля много кандидатури за овакантения от Хейли пост и че ще вземе решение в идните 2-3 седмици кой ще е новият посланик на САЩ в ООН.
БТА