Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли
Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли / Guliver/Getty Images
Съединените щати ще наложат утре нови санкции на Русия в отговор на използването на химически оръжия от сирийския режим, подкрепян политически и военно от Москва. Това съобщи посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от Франс прес и ДПА.

САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия
 
САЩ досега наложиха няколко пъти санкции на Русия, напомни Хейли в интервю за "Фокс нюз". "Ще видите, че утре ще има руски санкции", каза Хейли. Те ще бъдат обявени в понеделник от министъра на финансите Стивън Мнучин и ще бъдат насочени пряко срещу компании, свързани с доставки на техника за Асад и с използването на химически оръжия, добави посланичката на САЩ в ООН.
 
Новите санкции, които САЩ планират да въведат против Русия, са само заради нейното присъствие на международната сцена, нямат връзка с никакви конкретни събития. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по телевизия „Россия 1“.

СС на ООН отхвърли руски проект за резолюция, осъждащ западните удари в Сирия
 
„Ако по-рано ни казваха, че ни наказват заради Украйна, то сега формулировките се промениха кардинално: сега ни наказват, защото ние просто присъстваме на международната сцена“, каза Захарова, в отговор на въпрос за писмо, изпратено от посланика на САЩ в Москва Джон Хънтсман до руското външно министерство.
 
Вестник „Комерсант“ съобщи, че Хънтсман е изпратил до руското дипломатическо ведомство писмо за подготвянето на нови санкции срещу Москва. „Именно така са формулирани последните санкции: за ролята на Русия в международните работи“, подчерта Захарова, цитирана от ТАСС.
БТА, БГНЕС