/ Gulliver/Getty Images
Протестиращи блокираха главния път към прочутия скален мемориал в Маунт Ръшмор, щата Южна Дакота, където по-късно днес се очаква да пристигне президентът на САЩ ДоналдТръмп и да произнесе голяма реч по случай националния празник на страната - Деня на независимостта, предаде Асошиейтед прес.

Над 100 протестиращи, главно коренни жители на Америка от индианското племе Лакота, въпреки над 35-градусовата жега, застанаха на шосето към скалния монумент, в който са изваяни ликовете на четирима президенти на страната - Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн.

Индианците протестираха, че земите, където преди над 90 години е изваян прочутият паметник, са били отнети именно от тяхното племе в нарушение на постигнатото споразумение с властите.

"Върнете ни земите", "Вие сте на открадната земя", "Сложете край на бялото превъзходство", викаха те, като преградиха шосето и с автомобили, пренебрегвайки предупрежденията на полицията да се разпръснат. Някои от тях вдигаха юмрюци нагоре - символ на борбата за равноправие.

Очаква се Тръмп да пристигне с хеликоптер и да превърне речта по случай националния празник в свое предизборно мероприятие, надявайки се на масово присъствие въпреки настъпващата и в този щат епидемия от коронавируса.

Планирани са и мощни фойерверки, въпреки че според експерти това крие опасност от пожари за местната планинска растителност. Организаторите вече раздават маски на всички посетители, желаещи да ги носят. Те вече са започнали да пристигат за президентското шоу.

Кметът републиканец на най-близкия град до монумента - Рапид сити, каза пред АП, че очаква скок на заразените с коронавируса след събитието.
БТА