/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за бойкот срещу компанията за гуми "Гудиър" (Goodyear Tire & Rubber Co). Той обвини базираното в Охайо предприятие за производство на гуми, че си "играе на политика", като забранява на работниците си да носят шапки с надпис "Да направим Америка отново велика", предаде Ройтерс.

Тръмп заяви на брифинг в Белия дом, че е позорна забраната на "Гудиър" да се носят дрехи и аксесоари с лозунги като "Животът на сините има значение", изразяващи подкрепа за силите на реда. В същото време, казва Тръмп, тя позволява на служителите си да подкрепят други каузи, които са "марксистки" по природа.

Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

Реакцията на Тръмп дойде след репортаж на регионален канал на телевизия Си Би Ес за заседание в централата на "Гудиър", където е било обсъждано носенето на облекло с политически послания.

За приемливи се смятат лозунги като "Животът на чернокожите е от значение" и такива в подкрепа на гейове, лесбийки и транссексуални хора. Неприемливи обаче са лозунги като "Да направим Америка отново велика", "Животът на сините има значение" и дори "Всички животи имат значение".
Акциите на компанията, която има близо 15 милиарда долара приходи миналата година, спаднаха с 6 процента след изказването на президента, но по-късно възвърнаха част от стойността си. 
БТА