Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
В речта си пред Конгреса президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди волята си да изтегли американските войски от Афганистан, предаде Франс прес.

"В Афганистан решителността и качествата на нашите бойци ни позволиха да постигнем огромен напредък и започнаха мирни преговори", каза Тръмп в речта си "За състоянието на Съюза".

Талибаните критикуват САЩ в социалните медии

"Не е наша роля да служим като орган за поддържане на реда за други страни", добави той и потвърди волята си "да се сложи край на най-дългата американска война и да се върнат военните ни у дома". "Работим за приключване на войните на Америка в Близкия изток", подчерта той.

Външната политика заемаше съвсем малко място в речта на президента, но бяха споменати ликвидирането на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади в Сирия и на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани в Багдад.

От Пентагона потвърдиха за разбилия се американски военен самолет в Афганистан

Тръмп отново призова иранските лидери към преговори. "Поради силните ни санкции иранската икономика е много зле. Можем да им помогнем да я съживят много бързо, но те може би са твърди горди или твърде глупави, за да поискат тази помощ. Да видим кой път ще изберат", каза Тръмп.

Той потвърди подкрепата си за иранските антиправителствени демонстранти и решимостта си да попречи на Ислямската република да се сдобие с ядрено оръжие.

Над 100 000 цивилни са били убити или ранени в Афганистан за 10 години

По отношение на мирния си план за Близкия изток Тръмп бе съвсем кратък. "Като имаме предвид, че всички предишни опити са се провалили, трябва да сме решителни и креативни за стабилизирането на региона", каза единствено той.

Тази година в речта си Тръмп изобщо не спомена преговорите си за денуклеаризацията на Северна Корея, които стигнаха до задънена улица.
БТА